PSİKOLOG GÖKSU AYMERGEN: “ÇOCUKLARLA BİREBİR TEMAS ÇOK ÖNEMLİ”
İzmit Belediyesi psikologları, depremin çocuklar üzerinde yaratabileceği travmatik etkileri azaltmak adına anne ve babaların bu süreci nasıl yöneteceklerini anlattılar.
KOCAELİ (İGFA) - Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından sosyal medya, televizyonlar ve çevre aracılığıyla deprem gerçeğiyle tanışan çocuklara yönelik psikolojik desteğin önemini bilen İzmit Belediyesi psikologları anne ve balara seslendi. Depremin çocuklar üzerinden bırakabileceği travmatik etkilerin en aza indirgenmesi adına anne ve babalara önemli iş düştüğünü vurgulayan psikologlar çocukların duygusal tepkiler vermesinin normal olduğunun altını çizdi.
Psikolog Kerim Alp İlter, depremin çocuklara nasıl anlatılacağı konusunda bilgiler paylaşarak “Öncelikle başımıza gelen bu felakette deprem bölgesinde olanlar başta olmak üzere tüm milletimize baş sağlığı ve geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Çocuklar soyut düşünmeyi pek bilmedikleri için daha çok somut düşünerek hareket ederler. Örneğin legolarla ya da jenga taşlarıyla deprem anlatılabilir. Yer altındaki kayaçların hareket ettiği ve bunun yer üstüne sarsıntı olarak geldiği anlatılabilir. Ayrıca anne babalar her zaman çocuklarının yanında olduklarını, onları korumaya çalışacaklarını söyleyebilirler. Bu da çocukları rahatlatacaktır.
“İLK 30 GÜN DUYGUSAL TEPKİLER NORMAL”
Çocuklar genelde anne babaya bakarlar. Bu yüzden anne ve babaların kaygı seviyesi çok önemli. Eğer anne baba sakinse genelde çocuklar da sakin olacaklardır. Çocuklar oyunlarında depremden dolayı yaralanma, ölüm gibi gerçekleri gösterebilirler. Bu noktada anne babalar sakince çocuklarının duygu ve düşüncelerini dinlemeye çalışsınlar. Ayrıca oyunlara çok fazla müdahale etmesinler. Eğer oyunlar çok uzayacak olursa oyunlarını daha iyi bitirecek şekilde kurgulayabilirler. İlk 30 gün içinde çocukların da yetişkinlerin de duygusal tepkiler vermeleri normal. 30 günün sonunda bu tepkiler artarak devam ediyorsa mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır” dedi.
“ÇOCUKLARLA BİREBİR TEMAS ÇOK ÖNEMLİ”
Psikolog Göksu Aymergen, “Ülkece zor bir dönemden geçiyoruz ve bu dönemden en çok çocuklar etkileniyor maalesef. Birincil olarak deprem bölgesinde yaşamasalar da sosyal medyadan, televizyonlardan veya ebeveynlerinin konuşmalarından olaylara maruz kalıyorlar. Şu anda çok tepki göstermeyebilirler. Bu, olaydan etkilenmedikleri anlamına gelmiyor. Daha sonrasında olayla ilgili öfke krizleri, ağlama nöbetleri, eve girmekte zorlanma, ebeveynden ayrılamama gibi problemler ortaya çıkabilir. Bu semptomların ortaya çıkmasının sebebi güvensizlik duygusudur. Bu duyguyu yenebilmesi için bu olayların konuşulması, çocukla birebir temas halinde olmak önemli.
Olayları ayrıntılı bir şekilde anlatmak yerine duygulardan bahsedilebilir. Bu yaşadığı duyguların normal olduğu çocuğa anlatılmalı. Baş etmesi için çocukla resim yapılabilir. Korkulacak bir şey olmadığı söylemek yerine onu anladığını belirtmek gerekir. Bu süreçte çocuğa güven duygusunu aşılamak şart. Çocuğa süreci anlatırken yaşa göre basit ve temel düzeye anlatmak önemli. Umarım en hasarsız ve sağlıklı şekilde bu süreci atlatırız. Hepimize geçmiş olsun” ifadelerini kullandı.
*********************************************************************
Sitemizde kullanıcılarının yazdıkları yorumlar ve diğer iletişim etkinliklerinde uyması gereken kurallar aşağıdaki gibidir:
Kullanıcıların birbirlerine karşı saygılı olması zorunludur. Üyelerin birbirlerine yaptığı ırkçı, cinsiyetçi, homofobik ve küfürlü yorumlara müsamaha gösterilmeyecektir. Böyle durumda yorumlara müdahale edilecektir. Kullanıcılar tarafından gelen, insanların dini inancına, ırkına, etnik kökenine, yaşına, sosyal durumuna, siyasi görüşüne, cinsel yönelimine, fiziksel durumuna göre kişilere veya belirli gruplara karşı nefrete teşvik edici, şiddet içeren, provokatif, aşağılayıcı içerik ve yorumları yayınlamama hakkını saklı tutmaktayız. Üyelik Sözleşmesini ihlal ederek diğer kullanıcıların kişisel bilgilerini ifşa eden, bu bilgileri kendi çıkarları için kullanan; tehdit, taciz gibi unsurları kullanarak, rahatsız edici bir biçimde diğer kullanıcıları sürekli takip eden ve insanları şiddete yönlendirmek adına başkalarını kışkırtan davranışlarda bulunan kullanıcıların hesapları kapatılacaktır. Birey, kurum, kültür veya toplumları küçük düşürücü, küfür, aşağılama veya argo ifadelere izin verilmemektedir. Bu tür yorumların silinmesi, gerekli kişilere uyarı gönderilmesi ve/veya üyeliklerinin silinmesi hakkını saklı tutmaktayız. Daha sağlıklı bir tartışma ortamının olması için yapılan yorumlarda üyelerin, diğer kullanıcıların inançlarına ve görüşlerine saygı göstermeleri zorunludur. Yorumlarda büyük harf kullanılmamalıdır. Site içerisindeki yorumlar Türkçe olmalıdır. Yapılan yorumlarda mümkün olduğu kadar yazım ve imla bilgisine önem verilmelidir. Bu nedenle anlaşılmayan yorumlarda, düzeltme ve silme hakkını saklı tutmaktayız. Herhangi bir ticari amaç ya da telif hakkı içeren yorumlara izin verilmeyecektir. İnsanları kışkırtan, saldırgan bir kullanıcı adı seçilemez. İçeriğin konusunda sapmayarak yapılan yorumlar olası tartışmaların engellenmesine yardımcı olacaktır. Aksi takdirde yorumlarınızı editörlerimizin takdirine bağlı olarak silinebilir. Üyelerin kendi güvenlikleri açısından kişisel ve özel bilgilerini paylaşmaması gerekmektedir. Çalışanlarımıza, hakaret ve küfür içeren özel mesaj atan kullanıcıların hesaplarını silme hakkını saklı tutmaktayız. Spam mesajlar göndermek yasaktır. Aynı ve benzer mesajlar birden fazla kere gönderildiğinde de müdahale edilecektir. Yargı mercilerine saygısızlık içeren veya içerme ihtimali olan yorumlara müsamaha gösterilmez. Yürümekte olan veya ileride başlayacak olan yargılama sürecini etkileyecek her şey bu kapsamdadır.